Van samen ontbijten of lunchen op zondag kan ik echt genieten. We hebben dan ook zojuist genoten van deze zalige pancakes.

Omdat de pastinaak in de moestuin eruit kan, lunchen we vandaag met pastinaak pancakes.

De pastinaak komt uit de schermbloemenfamilie, en is een wortelgewas, hij smaakt anijsachtig, zoet. De pastinaak kan in de 2de helft van april worden gezaaid en al in de zomer geoogst worden, ook al is het in Nederland een wintergroente. Hij kan de hele winter worden geoogst omdat de pastinaak niet stuk kan vriezen.
Toen er nog geen aardappelen waren in Nederland aten de mensen vaak pastinaak, daarna is het een “vergeten groenten” geworden.

Pastinaak bevat veel vitamine C en K, veel foliumzuur of vitamine B11. Ook bevat pastinaak B5, B6, B1, B2 en B3.
De mineralen die pastinaak bevat zijn, mangaan, koper, ijzer, magnesium, zink, seleen en calcium.

De pastinaak is familie van de wortel, alleen een beetje een bleekneus. Hij is wat zoeter, je proeft wat anijs. Dat maakt hem lekker om te gebruiken in bijvoorbeeld de pan-cakes die vandaag op het menu staan.

Ingrediënten voor ongeveer 10/12 pancakes:

375 ml melk
1 ei M
1 eetlepel vanille extract
260 gram spelt of tarwemeel
1 eetlepel bakpoeder
200 gram pastinaak
olijfolie of zonnebloemolie

Bereiding:

  • Schil en rasp de pastinaak
  • Meng de melk met het ei.
  • Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom met melk kom en mix het goed.
  • Roer de geraspte pastinaak door het beslag.
  • Verwarm wat olijfolie in een koekenpan, ik gebruik de ring van een 13 cm springvorm als maat, maar gewoon uit de losse hand en 2 per koekenpan is natuurlijk ook prima.
  • Begin op hoog vuur de olie heet te laten worden, als de pan-cake erin zit mag het vuur lager.
  • Als de bovenkant bijna droog is kan de pancake omgedraaid worden.

Serveer tip: Lekker met honing of agavesiroop.

En dan lekker genieten op de zondag, of een andere dag wanneer je even tijd hebt om pancakes te bakken.